WCAG 3: Nya nivåer av webbtillgänglighet

Områden

Webbutveckling ∙ SEO ∙ Webbdesign

WCAG 3: Främjande av webbtillgänglighet

Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) går in i en ny fas med WCAG 3, som för närvarande är i utkast. Denna nya standard kommer att erbjuda betydande förbättringar och bredare täckning jämfört med sina föregångare, WCAG 2. Här kan du läsa mer om WCAG och den nuvarande WCAG 2.2. Så vilka är de viktigaste funktionerna och förändringarna i WCAG 3?

Kommer WCAG 3.0 att ha nivåerna A, AA och AAA?

Nej. Teamet utvecklar en ny modell för att mäta överensstämmelse. Även om det fortfarande kommer att finnas olika kriterier att uppfylla, kommer de traditionella nivåerna A, AA och AAA inte att användas.

För närvarande är nivåerna A, AA eller AAA användbara för att avgöra om en webbplats uppfyller lagliga riktlinjer. De ger dock inte en nyanserad bedömning av en webbplats tillgänglighet på en glidande skala.

Under WCAG 2.0 kunde en webbplats uppfylla alla kriterier på nivå AA och 24 av 25 kriterier på nivå A, men ändå inte officiellt uppfylla någon nivå. Detta tvingar webbplatsen att förklara att den inte uppfyller ens den lägsta standarden på nivå A, trots att den i verkligheten skulle vara mycket tillgänglig för de flesta människor.

En mer nyanserad metod behövs för att utvärdera de 98 % av webbplatserna som för närvarande inte uppfyller WCAG-nivå AA, eftersom deras tillgänglighet kan variera avsevärt.

WCAG 3.0 introducerar nya nivåer

Istället för den tidigare poängmetoden som använder A, AA och AAA, kommer nya 3.0 att ändra sin efterlevnadsnivå till brons, silver och guld. Från den senaste WCAG 2.2 skulle AA-betyget troligen översättas till brons eller silver. Detta skulle innebära att den nuvarande A-nivån inte skulle uppfylla någon nivå och därför inte anses vara tillgänglig alls.

WCAG 3.0 Betygs-/Poängsystem

WCAG 3.0 introducerar ett betygs-/poängsystem. Så här fungerar det:

Elementtestning: Element på webbplatsen, såsom bilder, testas för överensstämmelse, till exempel genom att kontrollera om alla bilder har textalternativ.

Poängberäkning: Denna testning ger en procentandel av bilder som klarar testet, vilket resulterar i en poäng.

Betygsättning: Riktlinjerna kartlägger sedan denna poäng till ett betyg mellan 0 (Dåligt) och 4 (Utmärkt). För att få betyget 4 för textalternativ måste minst 95 % av bilderna klara testet. Genomsnittet av alla betyg från 0 till 4 ger sedan slutpoängen. Det finns dock ytterligare komplexitet:

Varje test tilldelas en "funktionell kategori," som relaterar till de typer av användare som innehållet syftar till att hjälpa. Till exempel är en kategori "Kognitiv - Språk & Läskunnighet."

För att uppnå bronsnivå enligt WCAG 3.0:

- En webbplats måste ha ett genomsnittligt betyg på minst 3,5 totalt.

- Den måste också ha ett genomsnitt på minst 3,5 i varje funktionell kategori.

Detta säkerställer att webbplatsen är brett tillgänglig för alla användare och förhindrar att någon specifik grupp utesluts.

Silver- och Guldnivåer i WCAG 3.0:

Silver- och guldnivåerna i WCAG 3.0 inför krav bortom högre genomsnittliga betyg. De kräver "holistisk testning," vilket inkluderar:

- Testning med hjälpmedelsteknik

- Användarcentrerade designmetoder

- Användar- och expertanvändartestning

För att uppnå dessa nivåer behöver man sannolikt engagera en användargrupp, snarare än att enbart förlita sig på specialistbedömningar av tillgänglighet.

För närvarande är detaljerna om holistisk testning vaga. En kommentar i riktlinjerna noterar, "Användningen av holistiska tester för att uppnå denna nivå kommer att undersökas vidare i framtida utkast."

Liknande som nivå AAA i det nuvarande systemet, kommer silver- och guldnivåerna sannolikt att främst eftersträvas av specialistwebbplatser, inte majoriteten.

Syftet med förändringen

Syftet bakom WCAG 3 är att skapa en mer omfattande och användarvänlig uppsättning riktlinjer som bättre tillgodoser de olika behoven hos alla användare, inklusive de med kognitiva funktionsnedsättningar. Denna utveckling återspeglar de snabba framstegen inom webbteknologier och syftar till att förbättra den övergripande användarupplevelsen.

Utveckling och Feedback

WCAG 3-utkastet utvecklas av W3C Accessibility Guidelines Working Group med input från olika intressenter. Feedback efterfrågas aktivt för att säkerställa att riktlinjerna uppfyller olika tillgänglighetsbehov.

För mer information och uppdateringar, besök WCAG 3 Introduktionssida.

Ludvig Risbecker

Ludvig Risbecker

ludvig@bucketmedia.se

Liknande artiklar