Förstå WCAG 2.2: Förbättringar inom webbåtkomst

Områden

Webbdesign ∙ Webbutveckling ∙ SEO

Förstå WCAG 2.2: Förbättringar inom webbåtkomst

Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.2 publicerades som en “W3C Recommendation” webbstandard den 5 oktober 2023. Den senaste uppdateringen fokuserar på att göra webbplatser mer tillgängliga för tre huvudgrupper: personer med inlärningssvårigheter, de med nedsatt syn och personer med funktionsnedsättningar som använder mobila enheter.

De Grundläggande Principerna för WCAG

WCAG-riktlinjerna är strukturerade kring fyra grundläggande principer: Förnimbart, Användbart, Begripligt och Robust. Dessa principer säkerställer att webbinnehåll är tillgängligt för alla användare, oavsett deras förmågor.

Olika sinnen: Principen dikterar att digitalt innehåll måste kunna förstås genom olika sinnen. Till exempel, genom att tillhandahålla textalternativ för icke-textinnehåll, som bilder, kan användare som är blinda förstå innehållet utan att behöva se det. Dessutom krävs alternativ för tidsbaserade medier, såsom undertexter och ljudbeskrivningar för videor. Denna princip täcker riktlinjerna 1.1-1.4.

Användbart: Enligt principen Användbart måste alla webbfunktioner vara tillgängliga och användbara för alla användare, oavsett deras förmågor. Till exempel bör alla funktioner kunna användas endast med ett tangentbord, vilket säkerställer att användare som inte kan använda en mus ändå kan komma åt samma information.

Begripligt: Principen Begripligt säger att allt innehåll måste vara lätt att förstå. Detta inkluderar att göra texten läsbar och säkerställa att användargränssnittens funktion är tydlig. Riktlinje 3.1 behandlar specifikt läsbarheten och begripligheten av text.

Robust: Principen Robust säkerställer att digitalt innehåll kan tolkas av hjälpmedelstekniker och andra användaragenter. Denna princip betonar vikten av innehållskompatibilitet med olika tekniker för att tillhandahålla en inkluderande webbupplevelse.

Olika nivåer av WCAG

WCAG 2.2-riktlinjerna är indelade i tre efterlevnadsnivåer baserade på deras inverkan på design och tillgänglighetsbehov:

  • Nivå A: Den grundläggande nivån av tillgänglighet, som erbjuder begränsad tillgänglighet men åtgärdar kritiska problem.
  • Nivå AA: Den rekommenderade nivån för de flesta webbplatser, som balanserar tillgänglighet och användbarhet.
  • Nivå AAA: Den mest strikta nivån, vilket inte alltid är genomförbart för fullständig efterlevnad på grund av dess krävande natur.

Vad är nytt i WCAG 2.2?

WCAG 2.2 introducerar nio ytterligare framgångskriterier, som kompletterar de tidigare 17 kriterierna i WCAG 2.1. Dessa uppdateringar syftar till att ytterligare förbättra webbtillgängligheten. En anmärkningsvärd förändring är att ett framgångskriterium från tidigare versioner, 4.1.1 (Parsing), har blivit föråldrat i WCAG 2.2. Den detaljerade listan över nya kriterier finns här.

Det är viktigt att notera att WCAG 2.0, WCAG 2.1 och WCAG 2.2 alla är existerande standarder. WCAG 2.2 ersätter inte WCAG 2.1, och WCAG 2.1 ersätter inte WCAG 2.0. World Wide Web Consortium (W3C) uppmuntrar användningen av den senaste versionen för att säkerställa högsta nivå av tillgänglighet.

Slutsats

Genom att följa WCAG 2.2 kan webbutvecklare säkerställa att deras webbplatser är mer inkluderande och tillgängliga för en bredare skara användare. Att förstå och implementera dessa riktlinjer förbättrar inte bara användarupplevelsen utan säkerställer också efterlevnad av de ständigt utvecklande tillgänglighetsstandarderna, vilket speglar de snabba framstegen inom webbteknik och det ökande fokuset på tillgänglighet.

Ludvig Risbecker

Ludvig Risbecker

ludvig@bucketmedia.se

Liknande artiklar